Mental Coaching

De invloed van de hersenen op je fysieke prestatie is heel groot en bestaat waarschijnlijk al net zo lang als de mens rechtop loopt, wellicht al langer. De “Fight or Flight response” is waarschijnlijk het meest bekend. Een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er acuut gevaar dreigt. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol die het lichaam voorbereidt op een gevecht of om op de vlucht te slaan.

Sinds de mens spelen en sporten voor vermaak ontwikkelde bestaat de wil om te winnen die een soortgelijke fysieke reactie teweeg brengt. Al in de klassieke Olympische Spelen was men zich bewust van de mentale kracht in relatie tot de fysieke prestatie van de sporters.

Toch is Mentale Coaching vrij nieuw en wordt het ondanks bewezen toegevoegde waarde, niet algemeen toegepast in Nederland. Dat is eigenlijk jammer want sporters en vooral jonge sporters in de Nederlandse cultuur, kunnen hier nog veel winst mee behalen als het gaat om bijv. wedstrijdspanning, focus.

De combinatie van fysieke training met mentale coachingelementen is een van de methodieken die ik gebruik in het toewerken naar de “perfect race” of de “perfect game” Ook in de mentale training blijft het coachingsmodel TDG de basis van waaruit gewerkt wordt.
Meer info over Mental Coaching … mail je vraag.